Selvbestemmelse handler om, at vi alle er forskellige

Alle mennesker ved, at uanset om man er barn eller voksen, og uanset hvor i verden man kommer fra, og hvilket køn man har, så er noget af det vigtigste i forhold til livskvalitet, hvor meget selvbestemmelse man har. Det der et langt stykke af vejen adskiller os mennesker fra dyrene, er at vi har en meget udviklet personlighed. Dette kan du helt sikkert nikken genkendende til, når du tænker på, hvor forskellige alle dine venner, bekendte og familiemedlemmer er. De kan alle sammen noget forskelligt, de har forskellige hobby, og de siger forskellige ting. Og så har de også bare vidt forskellige ting, som de gerne vil opnå her i livet. I Danmark er vi så heldige, at vi har rigtig meget frihed. Det betyder, at vi et langt stykke af vejen, kan gøre nærmest som det passer os, så længe det er inden for lovens rammer, og så længe det ikke gør ud over andres liv og lykke, at man gør det man gerne vil. Vi har altså heldigvis masser af selvbestemmelse i Danmark.

Syge personer har også ret til selvbestemmelse

Nogle gange hænder det jo desværre at personer bliver syge. Det kan være bitte små ting, som hurtigt går over igen af sig selv. Men det kan altså også være langvarige og alvorlige sygdomme eller handicaps, som i en eller anden grad går ud over en persons evne til at bedømme, hvad der er bedst for dem selv, og hvad der er en klog og ansvarlig måde at opføre sig på. Denne type personer har som oftest brug for hjælp, til at komme igennem hverdagen. Og så er det heldigt, at vi har sundhedspersonale i Danmark, som er klar til at slå til og hjælpe. Der kan bare til tider opstå et problem, når personer skal have meget hjælp. For hvordan hjælper man dem lige, på den måde som man selv synes er bedt, og som man kan stå indenfor, uden at det går for meget ud over den syge persons selvbestemmelse.

Et kursus om selvbestemmelse kan gøre dig klogere

Det er altså helt enormt vigtigt for den måde vi eksisterer sammen på, at vi har så meget selvbestemmelse som muligt, og så er der bare de der helt særlige tilfælde, hvor en person nødvendigvis må fratages en del af deres selvbestemmelse, fordi de ellers ville være til skade for dem selv eller andre. Arbejder du med den slags tilfælde, eller synes du generelt bare, at emnet selvbestemmelse er interessant, hvilket er yderst forståeligt. Så er et kursus om selvbestemmelse måske lige noget for dig. Her bliver der i hvert fald sat fokus på, hvad selvbestemmelse er for noget, hvorfor det er vigtig, og hvordan det er muligt at sikre så meget selvbestemmelse for hinanden, som det overhovedet er muligt, uden at personer, der ikke ved hvad der er bedst for dem selv, kommer til at gøre skade. Det er i princippet relevant for os alle sammen at vide noget om selvbestemmelse.

Hans Thurah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *